Osem základných živín pre zdravie kostí a kĺbov.

Udržiavanie zdravého stravovania je dôležité, aj keď nemáte bolesti kĺbov. Ak však máte bolesti kĺbov spôsobené osteoartritídou alebo zápalovou artritídou, možno budete chcieť začleniť tieto potraviny do svojho jedálnička, aby ste pomohli pri zápaloch a zdraví kĺbov.

1. OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

Omega-3 mastné kyseliny sú známe ako užitočné v boji proti zápalom. Ako bonus navyše sú dobré aj pre zdravie srdca. Zníženie zápalu je kľúčom k zvládnutiu bolesti a obnoveniu funkcie. Omega-3 môžu byť obzvlášť užitočné pre ľudí s reumatoidnou artritídou, zápalovou artritídou, ktorá spôsobuje opuchy kĺbov.

Nájdete ho v: tučných rybách ako losos, tuniak, sardinky, makrela a sleď; ľanové semená; vlašské orechy.

2. VÁPNIK

Vápnik je nevyhnutný pre udržanie zdravých a silných kostí. Pomáha tiež pri kontrole svalov a krvného obehu. Naše telá prirodzene neprodukujú vápnik, preto ho musíme získavať prostredníctvom potravín, ktoré jeme. Keď nemáme dostatok vápnika, naše telo ho začne odstraňovať z kostí. To môže nakoniec oslabiť kosti a viesť k osteoporóze.

Väčšina ľudí prijíma vápnik z mliečnych výrobkov, no existujú aj nemliečne potraviny, ktoré vápnik obsahujú.

Nájdete ho v: mliečnych výrobkoch ako mlieko, syr a jogurt; obohatené obilniny; tmavá, listová zelenina ako špenát a kel; obohatené sójové alebo mandľové mlieko.

3. VITAMÍN D

Vitamín D ide ruka v ruke s vápnikom – vaše telo potrebuje vitamín D, aby správne absorbovalo vápnik z potravy. Naše telo produkuje vitamín D, keď je vystavené slnečnému žiareniu, ale príliš veľa slnečného žiarenia vystavuje naše telo aj nadmernému UV žiareniu, čo môže viesť k rakovine kože. To je dôvod, prečo sa odporúča prijímať vitamín D prostredníctvom potravín alebo doplnkov.

Nájdete ho v: tučných rybách ako losos, tuniak, sardinky, makrela a sleď; obohatené mlieko; obohatená pomarančová šťava; žĺtky; obohatené obilniny.

4. VITAMÍN C

Vitamín C pomáha znižovať riziko zápalovej artritídy a udržiavať zdravé kĺby. Kľúčom je získať správne množstvo – nie príliš veľa alebo príliš málo. Odporúčaný denný príjem vitamínu C je 75 miligramov pre ženy a 90 miligramov pre mužov.

Nájdete ho v: rakytník, grapefruity, limetky, jahody, mango, ananás, paprika.

5. ANTOKYÁNY

Antokyány sú antioxidanty nachádzajúce sa v červenom a fialovom ovocí. Antokyány dodávajú ovociu nielen ich pigment, ale môžu tiež pomôcť pri znižovaní hladín C-reaktívneho proteínu, ktorý je markerom zápalu.

Nájdete ho v: červenom a fialovom ovocí, ako sú čerešne, jahody, maliny, čučoriedky a černice.

6. POLYFENOLY

Polyfenoly sú antioxidanty , ktoré môžu pomôcť znížiť zápal kĺbov a spomaliť rozpad chrupavky. Môžu tiež zlepšiť pevnosť kostí a pomôcť telu bojovať proti infekciám, čo môže byť užitočné pre pacientov s reumatoidnou artritídou, ktorí potrebujú užívať imunosupresívne lieky.

Nájdete ho v: čajoch (zelený, čierny, oolong a biely), najmä matcha (práškové listy zeleného čaju), pretože má vyššiu koncentráciu polyfenolov.

7. SULFORAFÁN

Štúdie zistili, že sulforafan môže blokovať enzýmy , ktoré ničia kĺbovú chrupavku a pomáhajú znižovať zápal. Obe tieto veci môžu byť veľmi užitočné pre pacientov s osteoartrózou.

Nájdete ho v: zelenine, ako je brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol a kel.

8. DIALLYLDISULFID

Výskum tiež zistil, že diallyldisulfid môže obmedziť enzýmy poškodzujúce chrupavku. Podľa štúdie ľudia, ktorí pravidelne jedli potraviny obsahujúce túto látku, mali menej príznakov ranej osteoartrózy.

Nájdete ho v: potravinách z rodiny ako je cesnak, cibuľa a pór

Zistíte, že vyššie uvedené potraviny sú vo všeobecnosti súčasťou každej zdravej výživy. Na udržanie diéty, ktorá podporuje zdravie kostí a kĺbov, nemusíte vyhľadávať žiadne neštandardné potraviny. Navyše tieto potraviny obsahujú množstvo ďalších zdravotných výhod, kvôli ktorým sa oplatí zaradiť ich do vašej stravy, aj keď bolesť kĺbov nie je každodennou záležitosťou.

V prípade, že je pre Vás náročné ustriehnuť si vyvážený prísun živín siahnite po Ortho Enzyme, ktorý Vám poskytné komplexné riešenie. 

 

e8/a8/7882dc176f28f61d68ca13b26765.png
Loading...