Probiotiká, nielen k antibiotikám

Mnohí z nás už počuli o probiotikách, no nemusia vedieť, čo by sme s nimi mali robiť alebo, ako fungujú.

Probiotiká sú dobré pre zdravie čriev ale prečo je to dôležité? Vaše črevo nie je len miestom, kam ide jedlo, je v skutočnosti centrom všetkých telesných systémov a jeho zdravie môže ovplyvniť všetko vrátane imunity, nálady, fyzického a emocionálneho zdravia.

Keď je náš tráviaci systém v poriadku, náš centrálny nervový systém je tiež „šťastný“. 

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré môžu pomôcť zlepšiť vašu črevnú flóru a nájdete ich vo fermentovaných potravinách, ako je obyčajný jogurt či kyslá kapusta alebo ich užívajte ako výživový doplnok.

Podľa vykonaných štúdií by užívanie probiotík už do troch týždňov mohlo pomôcť obnoviť váš mikrobióm a znížiť úroveň depresie, stresu a úzkosti.

Odborníci na črevá uvádzajú, že väčšina ľudí vie, že probiotiká sú dobré pre črevá, no mnohí si neuvedomujú, že sú tiež skvelým spôsobom, ako podporiť imunitný systém. „Viac, ako 70 % z nich sa nachádza vo výstelke čreva a je podporované rôznorodou komunitou baktérií“.  „A čo viac, ukázalo sa, že dobré črevné baktérie ovplyvňujú „vrodený“ imunitný systém, ten, s ktorým sme sa narodili aj „získaný“ imunitný systém, ten, ktorý si časom vyvíjame.“

Možno už jete potraviny, ktoré obsahujú probiotiká. Avšak v prípade, že si chcete byť istý výsledkom je potrebné zabezpečiť pravidelný prísun probiotík na dennej báze. 

dc/39/9744be2a0aea025451b4ae7e81c2.png
Loading...